Голубинський заклад дошкільної освіти Полянської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області








Доктор радить, консультує, інформує

 

Шановні батьки! Пропонуємо до Вашої уваги консультації  на теми, що  найбільше турбують  молодих батьків:

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ ВДОМА

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:
- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним. 

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у авколишньому світі: 
- привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
- виховувати слухняність, пошану до дорослих;
- заохочувати висловлювати прохання;
- навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.           

ЯК ЗАПОБІГТИ ХАРЧОВИМ ОТРУЄННЯМ

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

 -       Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

-       Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки. 

-       Мийте руки з милом перед приготуванням їжі. 

-       Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці. 

-       Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим. 

-       Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом». 

-       Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці. 

-       Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів. 

-       Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям. 

-       Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді). 

-       Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

КОЛИ РОЗПОЧАТИ ПРИВЧАТИ МАЛЮКА ЧИСТИТИ ЗУБИ?

Між півтора та двома роками. Більшість дітей потребує допомоги до років п'яти-шести і контролю років до семи-восьми.

Ваша участь:
-Дозвольте дитині самій вибрати свою першу зубну щітку під час спільного відвідання крамниці. Вирушайте саме за цією покупкою, і малий сприйме її як важливу подію.
-Ще напередодні дайте дитині змогу регулярно спостерігати за старшими членами родини під час чищення зубів, щоб вона забажала спробувати зробити це й собі.
-Спочатку почистіть їй зуби самі — нехай запам'ятає це відчуття.
-Кілька днів перед тим почніть вчити дитину полоскати рота. Доки вона не навчиться випльовувати всю воду, не ковтаючи, не починайте користуватися зубною щіткою.
-Перший урок чищення зубів найліпше проводити мокрою щіткою без пасти. Щітка має бути м'яка — це особливо важливо. Жорстка щітка може викликати болючі відчуття в яснах, і малюк не захоче вчитися далі.
-Вкладіть щітку дитині в ручку, обхопіть її своєю рукою і починайте разом. Спочатку вгору-вниз. Потім з боку в бік. Далі треба виполоскати рота й виплюнути воду. Більшості дітей ця процедура видається приємною і цікавою, тому намагайтеся, аби не змінилося таке ставлення до неї.

ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ПОСТАВИ І СКОЛІОЗІВ У ДОШКІЛЬНИКІВ

Постава – це положення, в якому людина стоячи, сидячи або лежачи утримує своє тіло. Правильна постава зазвичай свідчить про хороше здоров’я і високу фізичну активність людини. Діти з правильною поставою добре розвиваються як фізично, так і психічно, рухаються легко та вільно, їхні внутрішні органи перебувають у правильному фізіологічному положенні і працюють в оптимальному режимі. Як правило, такі діти активні, рідко хворіють. Якщо ж спина викривлена, то затискаються нервові закінчення, що може викликати головний біль, порушення кровообігу, болі у шиї та багато інших неприємних симптомів. І це не дивно, адже правильна постава виконує багато функцій, і її викривлення призводить до погіршення загального стану організму. Порушення постави, сколіози впливають на розвиток і функціонування серця, легенів, вегетативної нервової системи, печінки, нирок, кістково-м’язового апарату. До 90% дітей шкільного віку мають різні функціональні та органічні порушення постави. Такі діти швидко втомлюються, у них нестійка увага, рухи недостатньо координовані, вони менш рухливі. Діти частіше хворіють на респіраторні, інфекційні захворювання. Вчителі часто звільняються таких дітей від занять фізкультурою, а малорухливий спосіб життя призводить до поглиблення цієї проблеми. 

Візуальна діагностика

Тому дуже важливо вчасно помітити порушення постави у дитини. З цією метою варто систематично проводити профілактичні огляди дітей дошкільного віку. Є декілька ознак, за якими можна протестувати дитину в домашніх умовах або в умовах дошкільного навчального закладу щодо порушень постави та сколіозу: - уважно огляньте дитину щодо того, чи є у неї видимі деформації скелета; - огляньте спину у двох положеннях: коли дитина лежить, спина рівна, а коли встає – викривлена, або одне плече нижче за інше; - погляньте на дитину у положенні стоячи - чи однакові праве і ліве «віконця» (відстань від опущеної вздовж тулуба руки до самого тулуба); - знайдіть у основі шиї сьомий шийний хребець (він виступає найбільше). Візьміть висок (довгу нитку з прив’язаним до неї вантажником) і, поклавши його до сьомого хребця, перевірте: якщо нитка і далі між сідничними складками – все гаразд. Якщо є деформація, нитка, як правило, проходить поза сідничними складками; - попросіть дитину нахилитися вниз і подивіться ззаду на спину, чи не виступає одна з лопаток і чи не формується реберний горб. Якщо ви помітили одну з описаних вище ознак неправильної постави, рекомендуємо звернутися до спеціаліста для більш детального огляду. Адже для своєчасного виявлення сколіозів і порушень по стави велике значення має якісне професійне обстеження.

ПОПЕРЕДЖАЄМО ТРАВМИ ДИТИНИ

            Процес пізнання світу нескінченний. А ось форми пізнавального процесу змінюються рік за роком.

            Усім відома звичка малят все тягти до рота. З погляду дорослого — цілковита дурість. З погляду маленької людини — необхідність. Як ще дізнатися, що перед тобою, коли досвіду так мало? 

От маленькі дослідники і «випробовують на зуб» все, що попадеться на очі. Добре, якщо предмет досить великий. Але якщо мова йде про який-небудь дріб’язок, на кшталт монетки або камінчика, питання стає серйозним. Отут батьківська неуважність може спричинити у подальшому великі проблеми. Навіть такий «антигуманний» засіб як гірчиця, розмазана на дитячих пальчиках, не допоможе.

До трьох років маля ще не уявляє, у чому криється небезпека. Бере в рот усе, що попадеться на підлозі, гризе книги, рве шпалери, тягнеться до електричних розеток і щиро дивується коли дорослі раптом починають лаятися. 

Добре, якщо авторитет батьків в очах малюка настільки великий, що слова дійдуть до його свідомості. Частіше буває навпаки, і криком тут не допоможеш. 

Тож треба бути уважними, стежити за дитиною й вчасно відволікати її від небезпечних занять. Чим саме? Наприклад, більшими (незручними для проковтування) чистими іграшками в руках. Якщо вже гризе, нехай шкода від цього буде мінімальною. 

Нарешті, до того моменту, коли маля почне повзати, можна (і навіть потрібно) підготуватися заздалегідь. Підтримуйте чистоту підлоги, не залишайте на ній нічого, що може схопити дитина. Подивіться навколо себе, подумки уявіть до чого він може дотягтися і як зробити так, щоб цього не відбулося. 

            Можливо, Ви просто не уявляєте чим загрожує неуважність? Горошина, що потрапила у верхні дихальні шляхи і пройшла до голосових зв’язок — це вірна смерть. Вона здатна перекрити бронхи і легені перестануть працювати. Якщо предмет більш дрібний і проходить далі, з’являється шанс на порятунок, але необхідна операція. Не намагайтеся себе заспокоїти тим, що діти споконвіку все тягнуть до рота. 

            Звичайно, від нещасних випадків ніхто не застрахований. Якщо раптом дитині в ніс потрапив сторонній предмет — негайно везіть малюка в лікарню, у медиків є спеціальний інструмент. Не намагайтеся самостійно дістати предмет, що перешкоджає диханню. Імовірність того, що замість допомоги ви проштовхнете її ще глибше, дуже велика. Тож до втручання лікарів просто затисніть носик маляти: нехай дитина дихає ротиком. 

Якщо у дитини рясне слиновиділення, вона надривно кашляє, не їсть і не п’є — швидше за все, вона щось проковтнула. Не чекайте, негайно викликайте швидку. 

Менш небезпечними є дрібні предмети, які потрапляють у вуха. Таке теж трапляється. Симптоми в цьому випадку — неприємний запах з вушних раковин і гнійний отит (запалення й утворення гною). Без медичної допомоги тут не обійтися. 

            Законодавці багатьох країн розглядають батьківське недбальство, як карний злочин. Наприклад, у Бельгії або Німеччині недбайливі татусі та мами можуть бути позбавлені волі на кілька років, якщо травми, отримані дитиною, або їх наслідки виявилися серйозними. 

Наше законодавство більш м’яке. Але справа навіть не в цьому. Виявивши елементарну увагу й турботу, Ви не тільки виростите здоровішу людину, але й убережете себе від стресів і переживань.

Будьте уважні, адже діти — найголовніше у нашому житті! 

НЕ ЗАБУВАЙМО ПРО ВІТАМІНИ

У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м'ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.

          І звісно ж, не можна забувати про овочі і фрукти. Холодної пори найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. 
          Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго. Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.

ЦИТРУСОВІ В РАЦІОНІ ДОШКІЛЬНИКА

Вітамін С не виробляється організмом людини, тому має надходити до нього з їжею щодня. Найвідомішим джерелом цього вітаміну є цитрусові. Вони зберігають вітамін С протягом тривалого часу, хоча більшість фруктів втрачають його після одного-двох місяців зберігання. Оскільки сезон цитрусових вже в розпалі, рекомендуємо включити ці фрукти до раціону дошкільників.

Загалом у світі нараховують понад 60 виді цитрусових, але не всі з них використовують у їжу. Бергамот, наприклад, використовують як ароматизатор.

Хімічний склад та енергетична цінність

Хімічний склад цитрусових схожий. Їхній м’якуш є джерелом білків, вуглеводів, органічних кислот, вітамінів, макро- та мікроеле ментів.

Цитрусові містять найбільшу кількість пектину серед усіє плодово-ягідної сировини. їхні харчові волокна на 60-70% складаються з пектину. У більшості видів цитрусових серед органічних кислот домінує лимонна кислота. Вона сконцентрована у м’якуші плодів. У лимонах кількість лимонної кислоти становить до 8%. Значно менше її в апельсинах та мандаринах — 0,6 – 2%. На сьогодні в цитрусових виявлено 15 органічних кислот.

Цитрусові містять вітаміни С, Е, Р, РР, групи В — В1, В2, В5, В6 В9. Окрім того апельсини та мандарини містять вітамін А. При цьому апельсини вирізняються вмістом вітаміну Н, а мандарини — вітаміну В4. Вміст макро- та мікроелементів у всіх цитрусових майже одна­ковий. Вони містять, зокрема: калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, залізо, цинк. При цьому апельсини та лимони ви­різняються вмістом сірки, хлору, бору та фтору, а мандарини — селену. Серед усіх мінеральних речовин у цитрусових най­більше калію — 35-49%. Його концен­трація залежить від місця вирощування плодів.

Корисні властивості

Корисні властивості цитрусових зумовлені їхнім хімічним складом. Завдяки вмісту вітаміну С вони сприяють зміцненню імунної системи дитини, а отже — захищають її від дії неспри­ятливих чинників довкілля, вірусних та бактеріальних інфекцій. Учені довели, що щоденне вживання склянки мандаринового соку натщесерце захистить від гострих респіраторних вірусних інфекцій, а після важких інфекційних захворювань сприятиме відновленню імунної системи.

Однак не можна вживати свіжі апельсини та манда­рини або сік цих плодів натще тим, хто має підвищену кислот­ність шлункового соку!

Окрім того, цитрусові виводять з організму токсини, шла­ки та солі важких металів, очищують та відновлюють печінку. Саме тому лікарі рекомендують вживати їх після тривалого лікування ан­тибіотиками.

Лимони стимулюють вироблення шлункового соку та ензи­мів у шлунку, що сприяє засвоєнню організмом дитини кальцію й за­ліза. Також, незважаючи на значний вміст лимонної кислоти, лимо­ни рекомендують вживати для зниження кислотності шлункового соку.

Розведений водою сік лимона є чудовим антисептиком. Саме тому його використовують для дезінфекції ротової порожнини в разі стоматитів, ангіни та фарингіту.(Але зважайте:лимонна кислота негативно впливає на емаль зубів).

Ефірну олію лимона використовують як засіб для дезінфекції приміщення завдяки значному вмісту фітонцидів. При цьому запах лимона сприятливо впливає на працездатність мозку дитини.

Свіжі апельсини або сік з них вживають натще для поліпшен­ня апетиту, активізації роботи шлунково-кишкового тракту. При цьому пектини, що містяться в апельсинах, потрапляючи до ниж­ніх відділів кишківника, зижують pH середовища та зменшують бродіння. Лікарі-гастроентерологи рекомендують вживати кілька ски­бочок апельсина разом із жирною їжею. Адже апельсини стиму­люють виділення жовчі, а отже — сприяють ліпшому перетрав­люванню жирної їжі. Завдяки значному вмісту інозиту апельсини запобігають атеросклерозу та ожирінню печінки, поліпшуючи жи­ровий і холестериновий обміни. Ці цитрусові також розріджують кров.

Апельсини регулюють водно-сольовий баланс в організмі, зменшують набряки різного походження. Достатньо з'їдати один апельсин перед сном, аби вранці прокидатися без набряків і синців під очима.

За підвищеної температури тіла мандарино­вий сік втамує спрагу та зменшить біль у суглобах і кістках.

Свіжий та тонізуючий аромат ефірної олії апельсинів значно поліпшить настрій дитини.

 

 

 

 

 

 

Не забуваймо про вітаміни

У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м'ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.

І звісно ж, не можна забувати про овочі і фрукти. Холодної пори найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець , брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат.

Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго. Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.

/Files/images/7020.gif

 

Застуді – жодного шансу

Якщо помітили у малюка перші ознаки застуди, негайно починайте лікування. Три – чотирирічному малюкові приготуйте гарячу ванночку для ніг. Для цього залийте суміш із чотирьох столових ложок лікарських трав(листя волоського горіха і ромашки) чотирма літрами гарячої води. Нехай дитина попарить ніжки десь п’ять хвилин. Потім ретельно витріть ступні, натріть їх спиртом, надіньте спочатку бавовняні, а потім вовняні шкарпетки і вкладіть малюка у ліжко періодично пропонуйте йому випити щось тепле, скажімо, липовий чай з малиною – рідина виводить з організму продукти інтоксикації.

У малюка нежить? Допоможе інгаляція. Кілька крапель ароматичної олії чайного дерева, шавлії, евкаліпту тощо нанесіть на хустинку, яку повісьте над ліжком. Подрібнені цибулю та часник загорніть у марлеву торбинку і на одну хвилину піднесіть до носа дитини.